sadsad x
asdasd

Köpeklerde Ölümcül Kanlı İshal (Parvovirüs) Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Ölümcül Kanlı İshal (Parvovirüs) Belirtileri ve Tedavisi
26 Şubat 2022

Evcil dostlarımızda ölümcül sonuçlar doğurabilen Kanlı İshal (Parvovirüs), genellikle yavru köpeklerde görülür. Yetişkin köpeklerde de görülebilen bu rahatsızlık, gerekli önem gösterilirse yavrunuzun yaşama tutunmasını sağlayabilir. Peki Köpeklerde Kanlı İshal Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? Köpeklerde Kanlı İshal Ölümcül müdür? Gibi sorularınızın cevaplarını yanıtlamaya çalışacağız.

Köpeklerde Kanlı İshal Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde Kanlı İshal hastalığı, Parvovirüs adı verilen bulaşıcı ve inatçı bir Virüs’ten kaynaklanmaktadır. Kedilerde de ölümcül sonuçlar doğuran Gençlik Hastalığına benzer etkiler göstermektedir. Yüksek bulaşıcılığa sahip olduğu için, bağışıklık sistemi düşük olan yavrularımızda maalesef ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Genellikle virüse sahip olan başka bir köpekten yada dezenfekte edilmemiş ortamdan bulaşır. 

Köpeklerde kanlı ishal belirtileri

Kanlı İshal (Parvovirüs) Nasıl Bulaşır?

Parvovirüs genellikle köpek dışkısının havaya saçtığı partiküller üzerinden bulaşmaktadır. Alkol ve dezenfektan bu virüs üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı için, Parvovirüs bulunduğu ortamda 2-3 ay süreyle hayatta kalabilmektedir. Kanlı ishal taşıyan bir köpeğin dışkısı, bu anlamda ölüm saçmaktadır diyebiliriz.

Köpekler koku duygusu gelişmiş canlılar olduğu için, evde ya da dışarıda fark etmeksizin birçok nesneyi koklayarak tanırlar. Tuvaletini yaptırmak ya da gezdirmek için çıkardığınız köpeğinizin, Parvovirüs içeren bir dışkıyı koklaması, hastalığı kapması için yeterli bir sebeptir.

Kanlı İshal Köpeğimi Öldürür mü?

Öncelikle her kanlı ishal köpeklerde ölümcül sonuçlar doğurmaz. Çünkü Parvovirüs’ün 2 farklı türü vardır. CPV-2b tip virüs ölüme kadar götürebilirken, CPV-1 türü virüs köpeğinizde normal bir ishal gibi seyreder ve etkisini günden güne kaybederek yok olur. Bu iki tip virüsü ev ortamında birbirinden ayırmak mümkün değildir. Çok hassas ve ölümcül sonuç doğurabilecek bir durum olduğu için, yavrunuz için çok geç olmadan Veteriner muayenesine gitmeli ve tıbbi destek almalısınız. Yapılacak tetkik ve muayene sonucunda köpeğinizdeki virüsün ölümcül olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

Köpeklerde Kanlı İshal Nasıl Teşhis Edilir? Köpeğim Kanlı İshal Mi?

Köpeğinizin Kanlı İshal olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle köpeğinizin bu virüsü kapmışsa, bir hafta ile on gün arasında belirti göstermeye başlayacaktır.

Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri;

  • Dışkının sıvı ve kanlı olması
  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • Kiloda gözle görülen azalma
  • Yorgunluk ve bitkinlik

 

 

Kanlı İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi sürecine başlamadan önce köpeğinizin Aşı Takvimi ‘nin düzenli bir şekilde yapılmış olması çok önemlidir. Yavru ve yetişkin köpekler için, doğumdan itibaren yapılması gereken ve ölümcül hastalıklara karşı bağışıklık kazanmalarını sağlayan Aşı’lar bulunmaktadır. Her iki ihtimalde de, köpeğinizin Erken Teşhis avantajını kullanabilmesi için muayene ettirmeniz gerekmektedir.

Veteriner kontrolünde yapılacak olan dışkı ve kan testlerinde Virüs’ün tipi belirlenecek ve köpeğiniz için tedaviye başlanacaktır.

Tedavi kapmasında; Köpeğinizin virüsten dolayı kaybettiği sıvı ve elektrolit dengesi için destek verilmeye başlanacaktır. Ardından Virüs’ü yok etmeye yönelik Antibiyotik ve Antispazmodik (Spazm Çözücü) ilaçların tedavisine başlanacaktır. Çok hassas bir rahatsızlık olduğu için Vitamin ve Serum desteği verilerek toplamda birkaç haftalık tedavi süreci takip edilecektir. Virüsün tamamen yok olduğunu yapılacak Kan ve İdrar testlerinde tespit ettikten sonra, yavrunuzun sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesi için taburcu edebilirsiniz.

Köpeklerde kanlı ishal aşısı ve korunma yolları

Kanlı İshal’den Korunma Yolları Nelerdir? Kanlı İshal için Aşı Var mı?

Kanlı ishal aşısı, yavru ve yetişkin köpekler için yapılan ve hayati önem taşıyan Aşı Takviminde bulunan bir aşıdır. Normal şartlarda yavru köpeğiniz 55 günlük olduğu anda Kanlı İshal (Parvoviral Enterit) aşısı uygulanmaktadır. Bu aşıya sahip köpekler, virüsü kapması durumunda çok büyük oranda bağışıklık kazandıkları için, ölümcül sonuçlar doğurmadan tedaviyi mümkün kılmaktadır.

Kanlı İshalden korunmak için yapabileceğiniz en doğru davranış, köpeğinizin yaşam alanının hijyenini kontrol etmek, köpek popülasyonu fazla olan yerlerden uzak durmak, şüphelendiğiniz alanlarda köpeğinizi gezdirmemektir.

Köpeklerde Ölümcül Hastalıkları Önlemek için gerekli Aşı Takvimine Ulaşmak için Aşağıdaki Bağlantıya Tıklayabilirsiniz;

https://www.evinemama.com/blog/kopek-asi-takvimi

Köpeklerde Ölümcül Sonuçlar Doğuran Diğer Hastalıklar İçin “Köpeklerde Bulaşıcı ve Tehlikeli 4 Hastalık” yazımızı

okuyabilirsiniz;

https://www.evinemama.com/kopeklerdeki-bulasici-tehlikeli-hastaliklar

Kedi & Köpek Mamalarını Keşfet!
mama önerisi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.