sadsad x
asdasd

Kedilerde En Sık Görülen Cilt ve Deri Hastalıkları Hangileridir?

Kedilerde En Sık Görülen Cilt ve Deri Hastalıkları Hangileridir?
17 Mart 2021

Deri hastalıkları, ne yazık ki minik arkadaşlarımızda en çok karşılaşılan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkar. Hal böyle olunca da ne yazık ki biz kedi ebeveynleri de veterinerleri çoğunlukla bu sebeple ziyaret ederiz. Kedilerin vücutlarındaki belirli bir noktayı sürekli kaşımaları, derilerini ısırmaları ya da tüy kaybı yaşamaları gibi belirtiler, birtakım deri hastalıkları yaşadığının habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda biz kedi sahiplerinin kedilerdeki deri hastalıklarının neler olduğunu ve bu hastalıklar ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğini bilmeleri oldukça büyük bir önem taşıyor. Çünkü bu gibi basit görünen deri hastalıkları, dikkat edilmediği ve üzerinde durulmadığı zaman çok daha büyük olumsuzluklar yaşatabilir. Hatta ne yazık ki bazen kedilerin hayatını tehlikeye atabilir. Bu konu doğrultusunda tabii ki en önemlisi veterinerin görüşleri doğrultusunda tedaviye devam etmektir. Yine de siz de bu konular ile ilgili fikir sahibi olursanız ve uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri bilirseniz, minik dostunuzun bu süreci en az hasar ile atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Peki bilmeniz gereken önemli noktalar neler? Evinemama ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda “Kedilerdeki Deri ve Cilt hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?”, “Kedilerdeki Alerji Nedenleri Nelerdir?”, “Kedilerde Deri ve Cilt Alerjilerinin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?” ve “Kedilerde Alerjik Durumların Önlemi Nasıl Alınır?” gibi merak edilen soruları yanıtladık. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kedilerdeki Deri ve Cilt hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Minik dostlarımızda görülen deri hastalıkları tüy kaybından kaşınmaya, yumrulardan pigment değişikliğine, köpeksi döküntülerden ıslak tahrişlere kadar pek çok farklı belirtiden anlaşılabilir.

Kedilerde Kaşıntı

Öncelikle bazı yiyeceklere duyulan alerjik reaksiyonlar da kedilerde kaşıntıya neden olabilir. Bu konu hakkında veteriner hekime danışarak “Dışlama diyeti” olarak bilinen bir diyet yöntemini 6 hafta boyunca uygulayarak kedinizin kaşıntılarının mama alerjisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenebilirsiniz.

Kedilerde Cilt Sorunları

Kedilerin deri altındaki basit kese benzeri baloncuklar ya da vücut yumruları, kist olarak adlandırılır. Kedilerde apse ise derinin tırmalanması ya da ısırılması sonucu meydana gelir. Genellikle derinin altında bir doku kesesi ile çevrilidir. Hematom ise derinin altında, özellikle kulak kısımlarında kan birikimi olarak gözlenebilir.

Kedilerde Tüy Kaybı

Daha çok köpeklerde görülen tüy kaybı kedilerde görüldüğü zaman, ciddi bir cilt hastalığının habercisi olabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey veteriner hekime başvurmaktır.

Kedlerde Cilt ve Deri Sorunları Çözümleri Nelerdir?

Kedilerdeki Alerji Nedenleri Nelerdir?

Kedilerdeki alerji nedenlerinin en önemlisi genetik yatkınlık olarak bilinir. Kedinizin annesinde ya da babasında alerjik hastalık varsa, çocuğunda da alerjik bir rahatsızlık olma olasılığı fazlasıyla yüksektir. Kedi alerjisi özellikle nezle, astım, egzama gibi rahatsızlığı olan kedilerde çok daha sık görülür.

Kedilerde Deri ve Cilt Alerjilerinin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Kedilerde görülen cilt ve deri alerjilerinin en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi, hiç şüphesizdir ki kedinizin sağlığı ve tekrar huzurlu ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için oldukça önemlidir. Bu hususta kedinizde bir hastalık ya da alerjik durum olduğunu anlamak için, kedinizi dikkatlice gözlemlemeniz gerekir. Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden en az 1 tanesini gösteren kedilerin, deri ve cilt alerjisi taşıdığının habercisi olabilir. Eğer bu belirtilerden en az 1 tanesini minik dostunuzda gözlemlediyseniz, hemen bir veteriner hekime başvurmanız gerekir. Veteriner hekimin vereceği ilaçlar ya da uygulayacağı tedavi yöntemleri ile kedinizin bir an önce sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerde Alerjik Durumların Önlemi Nasıl Alınır?

Veteriner hekimin uygulayacağı ilk şey, minik dostunuzdaki semptomlara alerjik reaksiyon dışında bir faktörün neden olup olmadığını kontrol etmek olacaktır. Daha sonra veteriner hekim kediye pire tedavisi uygular. Kediler pire sokmasına karşı aşırı hassasiyet gösterebilir ve bu yüzden şiddetli bir şekilde kaşınmaya başlayabilir. Bu da yara ve lezyonlara sebebiyet verebilir. Veteriner hekiminiz sizden, eğer varsa evinizdeki diğer minik dostlarınızın da pire tedavisine alınmasını ve yaşadıkları ortamların düzenli olarak temizlenmesini talep eder. Bu, alınması gereken en önemli önlemlerden bir tanesidir.

 Eğer ki kediniz bu tedaviden sonra yine de alerjik bir reaksiyon gösterirse, veteriner hekim kedinizi eleme (dışlama) diyetine sokabilir. Bu ise kedilerdeki gıda alerjilerini yok etmede kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu diyet yaklaşık 6 ila 8 hafta arası sürebilir. Bu zaman içerisinde kedinizdeki alerjik belirtiler kayboluyorsa, veteriner hekim minik dostunuza her zaman kullandığı mamasını verir. Eleme diyeti süreci başarısız olursa, kedinizin reçeteli ilaç kullanmasını gerektiren bir alerjisi vardır.

Kedi & Köpek Mamalarını Keşfet!
mama önerisi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.