sadsad x
asdasd

Kediler Nasıl Yıkanır?

Kediler Nasıl Yıkanır?
18 Mart 2021

Evinde minik kedi dostu ile beraber yaşayan herkes bilir ki, kişisel temizliğine ve bakımına en çok dikkat eden hayvanlardan bir tanesi kedidir... Kediler, günlerinin büyük oranda çoğunluğunu kendilerini yalayarak ve temizleyerek geçirirler. Hal böyle olunca da genellikle kedilerin başkaları tarafından banyo yapmasına ya da temizlenmesine ihtiyacı yoktur. Fakat bazı durumlarda, minik dostlarımızı yıkamamız ya da temizlememiz gerekebilir. Peki kediler hangi durumlarda yıkanmalıdır? Evinemama ailesi olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda “Kedileri Yıkamak Zararlı mıdır?”, “Kediler Kendilerini Temizleyebilirler mi?”, “Kediler Hangi Durumlarda Yıkanmalıdır?” ve “Kediler Yıkanırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?” Gibi merak edilen soruları yanıtladık. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kedileri Yıkamak Zararlı mıdır?

Kedilerin dilleri antiseptik özellikte olduğu için, kendi temizlikleri dışında yıkanmalarına gerek yoktur. Kesin bir sonuç olmamak ile beraber kedilerin yıkanmasının zararlı olduğu söylenir. Antiseptik, hastalığa yol açabilecek virüs, mantar, bakteri gibi canlıları yok etmeye yarar. Bu sebeple kedilerin kendi kendilerini yalayarak temizlemesi, sağlıkları ve hijyenleri için çok daha yararlıdır.

Kediler Kendilerini Temizleyebilirler mi?

Evet, kediler kendilerini en iyi şekilde temizleyebilirler. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz antiseptik özellik, kedilerin dillerinde bulunduğu için hem bakteri ve virüslerden koruma hem de yaraların iyileşmesinde oldukça etkilidir. Bunun dışında kediler tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten hemen sonra kendilerini temizlemeye başlarlar. Bunun dışında pislenme, hijyenik olmayan ortama girme vb. Gibi durumlarda da uzun süre kendilerini yalayarak virüslerden arındırabilirler.

Kediler Banyo Yapar mı?

Kediler Hangi Durumlarda Yıkanmalıdır?

Yine de minik dostunuzu yıkamanız gereken bazı durumlar meydana gelebilir. Örneğin;

  • Kedinizde mantar, egzama gibi herhangi bir cilt hastalığı var ise, veteriner hekimin önerdiği özel bir ilaç yardımıyla kedinizin yıkanması gerekebilir. Bu yıkama kedideki mantarı ya da egzamayı yok etmez elbette, fakat bu gibi durumlarda veteriner hekimler dermatolojik şampuanlar yardımıyla kedilerin yıkanmasını önerir. Sabun ya da normal şampuan kullanılması asla tavsiye edilmez.
  • Kedinize herhangi bir zararlı ya da zehirli madde bulaştıysa, yıkamanız gerekir. Mesela bir şekilde minik dostunuzun üzerine çamaşır suyu döküldüyse, hemen kedinizi yıkamalısınız. Eğer kediniz çamaşır suyunu yalayarak temizlemeye ve vücudundan arındırmaya çalışır ise zehirlenir.
  • Minik dostunuz kendisini temizleyemeyecek kadar kirlendiyse de onu yıkayabilirsiniz. Örneğin bağırsakları bozulduğu zaman kalça ve bacak kısımları çok fazla kirlendiyse, bu kısımları yıkayıp temizlemeniz gerekir.

Yukarıda saydığımız maddeler haricinde kedinizi yıkamamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kedinizi ıslak bir mendil ya da bez ile temizleyebileceğiniz durumlarda da yıkamaktan kaçınabilirsiniz. Yalnızca ıslak bir bez ile temizlemek yıkamaktan çok daha sağlıklıdır.

Kedileri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kediler Yıkanırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

  1. Öncelikle kedinizi yıkamadan bir ya da iki gün önce onun tırnaklarını kesmeyi ihmal etmemeniz gerekir. Eğer böyle bir imkanınız varsa, bir kişi kediyi tutarken bir kişi de kediyi yıkayabilir, böylece suyun içerisinde minik dostunuzu zapt etmek çok daha kolay olur. (zira kediler sudan pek hoşlanmaz...)
  2. Banyo sırasında ılık su tercih etmeniz tavsiye edilir.
  3. Minik dostunuzu dikkatli bir şekilde ıslatmanız ve veteriner hekimin önerdiği kedi şampuanı kullanma talimatlarına uygun olarak kullanmanız gerekir. Suyun ve şampuanın direkt olarak kedinizin gözüne gelmemesine dikkat etmelisiniz.
  4. Şampuanı durularken kafasını öne eğmek ve öyle tutmak daha güzel bir seçenek olabilir.
  5. Yıkama işlemi tamamlandıktan ve kedinizi banyodan çıkardıktan sonra, havluya sarmalısınız.
  6. Ilık bir odada kuruması için bekleyebilir ya da çok fazla sıcak ısı vermeyen bir saç kurutma makinesi yardımı ile dikkatli bir şekilde tüylerini kurutabilirsiniz. Kedinizi odadan çıkarmadan önce tamamen kurumuş olmasına dikkat etmelisiniz.
  7. Islak ya da nemli bir şekilde çıkmasına izin vermemelisiniz.
  8. Kuruduktan sonra kedi fırça ve tarağı ile nazikçe tüylerine bakım yapabilirsiniz.
Kedi & Köpek Mamalarını Keşfet!
mama önerisi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.