sadsad x
asdasd

Yavru ve Yetişkin Köpekler İçin Aşı Takvimi

Yavru ve Yetişkin Köpekler İçin Aşı Takvimi
08 Kasım 2021

Birlikte yaşamayı planladığımız yeni bir can artık sizinle. Hem onun sağlığı hem de sizin sağlığınız için yapılması gerekenler var. Annesinden yeni ayrılmış tedirgin bakışlar, en az onun kadar sizde tedirgin olabilirsiniz. Hiç önemli değil. Eve ilk geldiğinde bırakın sizi tanısın, güvensin, ortamına alışsın. Bir kaç gün sonra Veteriner Hekiminizden randevu alın ve ilk muayenesini yaptırtın. Unutmayın bu dönem anneden ayrıldığı, anne sütünden kesildiği ve stresin etkisiyle bağışıklığın düştüğü dönemdir ve çok ölümcül olan viral hastalıklara açık olduğu dönemdir. Onu korumanın yöntemlerini bilinçli bir şekilde uygularsanız hiç zarar görmeden bu süreci atlatırsınız.

Aşılara başlanmadan önce ve hatta aşı süresince, aşılı veya aşısız hiçbir hayvanla bir araya getirmemeye ve köpeklerin kedilerin gezdiği yerlerde gezdirmemeye, toprağa bastırmamaya dikkat edilmelidir.

Bu uyarılar sevimli canlar için oldukça önemli olmakla beraber hem kısa vadede hem de uzun vadede doğabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için gereklidir. Bu yazımızda Köpekler İçin Aşı Takvimi Nasıl Oluşturulur? Köpeklerde Aşı Takvimi Oluşturulurken Uygulanan Protokoller Nelerdir? Aşılama Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? gibi sorulara yanıtlar vereceğiniz.

Yetişkin Köpeklerde Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır

Şimdi Köpeklerde Aşı Takvimini Birlikte Oluşturacağız

 

Siz değerli köpek sahiplerinin merak ettiği sorular arasında aşı takvimi nasıl oluşturulur sorusu gelmekte. Köpeklerde aşı takvimi oluştururken ilk yapmamız gereken şey, 45 günlük-2 aylık aşılardan önce mutlaka iç ve dış parazit kontrolüne aşılamak olacak.

Köpeklerde İç parazit ve Dış parazit Kontrolü

45 günlükten itibaren yapılacak bu kontrol, bir dışkı örneği ile parazitin türünün tespit edilip aşılama programını başlatılmasını içerir. 45 günlükten itibaren yapılan bu işlem sonradan yapılacak aşıların yan etkilerini en aza indirgeyecektir. Parazit uygulamasından sonra evde dışkı kontrolü nasıl yapılır?

Dışkıda herhangi bir değişiklik veya parazitin varlığı hekimler için çok önemlidir. Her şey yolunda ise artık viral enfeksiyonlara karşı aşılama sürecine başlanabilir.

Parvoviral Enterit(Kanlı İshal) ve Distemper (Gençlik Hastalığı) Aşısı

 55 günlükten itibaren ilk aşımız olan Parvoviral Enterit (Kanlı İshal) ve Distemper (Gençlik Hastalığı) hastalığına karşı 2’li karma dediğimiz aşı yapılmalıdır. 21 gün sonra 2 doz 5’li karma aşılar ile devam edilmelidir.

Peki Parvoviral Enterit (Kanlı İshal) nedir?

Özellikle genç köpeklerde sıklıkla görülebilen kanlı ishal hastalığı oldukça bulaşıcı, hemorajik enteritis (kanlı ishal) ve akut myocarditis (kalp kası yangısı) ile seyirli bir viral enfeksiyondur.  6 hafta-6 ay arası aşılanmamış, eksik aşılanmış, erken sütten kesilmiş yavrular risk altındadır. Kusma , ishal ,iştahsızlıkla başlayan bu enfeksiyon ilerlediği takdirde kalp krizlerine neden olup ölümle sonuçlanma olasılğı çok yüksektir.

Distemper (Gençlik Hastalığı) nedir?

Bulaşıcı özelliği kuvvetli olan distemper (gençlik hastalığı) virüsü oldukça tehlikeli bir hastalık olmakla beraber hızlı ilerleyip ölümle sonuçlanan ve hastalığın seyrinin olumlu olmadığı bir hastalıktır. Sindirim sistemi, solunum sistemi, göz, deri ve en son sinirsel semptomlarla karakterize olan bu hastalığı taşıyan köpeklerin özellikle aşısı olmayan sağlıklı hayvanlarla  teması sonucu bulaşma kaçınılmazdır. Bu sebeple sevimli dostlarımızın aşıları için mutlaka veteriner hekiminize danışıp en uygun aşılama programını yaptırmanız gerekmektedir.

 Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi

Bronşin Aşısı (Barınak Hastalığı)(kennel cough)

Bordatella Bronchiceptica olarak bilinen bu aşı ‘’Barınak Hastalığı’’na karşı korunma için yapılmalıdır. Bu aşı intranasal yani burundan sıvının zerk edilmesiyle yapılıyorsa tek doz, subcutane yani deri altı yapılıyorsa 2 doz şeklinde (21 gün ara ile) uygulanmaktadır.

UYARI: Eğer köpeğiniz için eğitim düşünüyorsanız veya sosyalleşmesi açısından farklı köpeklerin bulunduğu ortamlara girecekseniz, Kennel Cough(Barınak Hastalığı)’a karşı yapılan ‘’Bordetella Bronchiseptica’’ aşısını yaptırmanızda fayda vardır.

Kuduz Aşısı

Köpeğiniz 12 haftalık olduğunda kuduz aşısı tek doz yeterlidir. 12 haftalık yaştan önce uygulandıysa yavru 12 haftalık yaşta tekrar aşılanmalıdır. Yüksek riskli bölgelerde, ilk dozdan 2-4 hafta sonra ikinci bir doz yapılabilir.

Lyme Aşısı

Diğer bir taraftan ‘’noncore’’ yani veteriner hekimlerin özel önerileri ile yapılacak aşılar vardır. Bu bağlamda ‘’Borrelia Burgdorferi Aşısı’’ Lyme hastalığına yapılacak aşılardandır. Bölgesel olarak kene mevsiminde vektör kene maruziyetinin yüksek olduğu bilinen yerlerde yaşayan köpeklerde uygulanması önerilebilir.

Lyme nedir?

Lyme Hastalığı kene yoluyla insanlara da bulaşan bir hastalıktır. Bu özelliği sebebiyle ‘’Zoonoz’’ hastalıklar arasında yer almaktadır.

Mantar Aşısı

Mantar aşıları 12 haftalık şeklinde proflaktik(hastalığa karşı koruyucu ve önleyici) olarak veya hastalığın tedavisinde kullanılır. Özellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan köpeklerin mantar aşılarını eksiksiz yaptırmaları önerilir.

 

NOT: Eski aşı programlarında bulunan Canıne Corona Vırus(CCV)’e karşı yapılan aşılar günümüzde kliniklerde  aşı programından çıkarılmıştır. Sebebi ise CCV enfeksiyonu genellikle 6 haftalık yada daha küçük köpeklerde görülmesi ve enfeksiyonun kendisini sınırlandırmasıdır.

 

Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi

 

Aşılama Dönemi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

  • 45 günlükten ufak köpeklerde yeterli anne sütü aldığını varsayarsak parvo virüse antikorlarına sahip bir anneden doğan yavrular yaşamın birkaç haftası boyunca enfeksiyona karşı korunur.Ancak maternal  olarak edinilen antikor azaldıkça enfeksiyona duyarlılık artar.Bu sebeble anne sütünden kesildikten sonra  aşılama protokolüne başlanmalıdır. Veteriner hekiminizin de yapacağı kontroller sonrasında aşılama işlemleri başlatılabilir.
  • Aşılama yapılmadan önce yavru köpeklerin vücut sıcaklıkları kontrol edilmelidir. Normal olarak kabul edilen 38,5-39,5 değerleri dışına çıkan durumlarda aşı yapılması önerilmemektedir.
  • Aşı protokolü oluşturulmadan ve aşı takvimi belirlenmeden önce kullandığı herhangi bir ilaç, takviye vb. ürünler mutlaka veteriner hekiminize iletilmelidir.
  • Köpeğinize aşı yapılmadan önce stres kaynağı oluşturan etmenlerden uzak tutmalısınız.
  • Aşı uygulamalarının daha steril koşullarda gerçekleşmesi açısından, işlem öncesindeki ve sonrasındaki belirli bir zaman zarfında banyo yapılmaması gerekmektedir. Bu konuda veteriner hekiminizden rahatlıkla bilgi alabilirsiniz.
  • 45 günlük-2 aylık aşılama uygulamalarından önce minik dostunuzun iç ve dış parazit kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.
  • Yapılan aşılar mutlaka karnesine kayıt ettirilmeli ve imzaları veteriner hekiminiz tarafından imzalanmalıdır.
  • Aşılama takvimi bitinceye kadar diğer köpeklerden uzak tutmaya özen gösterilmelidir.
  • Aşının yapıldığı gün ve akşamı köpeğinizde ateşi yükselebilir  ve keyifsiz olabilir. Bu hali ertesi günde devam ederse mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
  • Son olarak aşı uygulamaları öncesinde ve sonrasındaki veteriner hekiminizin size ilettiği uyarılara eksiksiz uymalısınız.

 

Köpek aşı takvimi

 Bu bilgiler ışığında Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi Şu Şekildedir; 

45 günlük

İç ve dış parazit kontrolü ve uygulaması

55 günlük

2’li karma aşı (gençlik hastalığı ve kanlı ishal)

76 Günlük

5’li karma aşı

97 günlük

5’li karma aşı tekrarı

105 günlük

Kuduz Aşısı

112 günlük

Bronşin (barınak hastalığı) Aşısı

119 günlük

Lyme Aşısı

126 günlük

Mantar Aşısı

147 günlük

 

 

UYARI:Yapılacak tüm aşıların sıralaması veya ne zaman yapılacağı, köpeğinizin aşılama için uygun olup olmadığı, yapılan muayene sonuçlarının değerlendirilmesi ve alınan kararlar veteriner hekiminize göre değişiklik gösterebilir.

Kedi & Köpek Mamalarını Keşfet!
mama önerisi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.