sadsad x
asdasd

YAVRU VE YETİŞKİN KEDİLERDE AŞI TAKVİMİ

YAVRU VE YETİŞKİN KEDİLERDE AŞI TAKVİMİ
06 Kasım 2021

Yavru kediler, güçsüz bağışık sistemleri nedeniyle hastalık ve virüslere karşı korunmasız oldukları için, gerekli aşı takvimi uygulanmalıdır. Bu yazımızda “Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi” “Kedilerde Karma Aşı Takvimi” “Kedilerde Kuduz Aşısı” ve “Kedilerde Lösemi Aşısı” gibi, kedilerde hayati önem taşıyan hastalıklar için gerekli aşı programını sizler için açıkladık.

Kediler İçin Aşı Neden Önemlidir?

Kedilerde aynı bizler gibi birçok ölümcül hastalık için savunmasız durumdadır. Her ne kadar 9 canlı oldukları söylense de, gerekli önem gösterilmezse minik dostlarımızın acı gerçeklerle yüzleşmesiyle karşı karşıya kalabiliriz.

Kediler için yaptırılması gereken 3 önemli aşı bulunmaktadır. Bunlar; Kuduz aşısı, Lösemi aşısı ve Karma aşıdır.

Kedinizin yaşına ve sağlık durumuna göre uygun aşıları yaptırarak, bağışıklık sisteminin bahsettiğimiz hastalıklar için gerekli antikoru üretmesine ve hastalıklara karşı dirençli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Nede olsa ailenizin bir parçası haline gelecek minik dostumuzun, sizinle beraber uzun yıllar sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi önem arz etmektedir.

Kedilerde Yapılması Gereken Aşılar

Yavru Kedilerde Aşı Takvimi

Yavru kediler anneden ayrıldıktan hemen sonra Veteriner Hekiminizin dışkı muayenesiyle bağırsaklarındaki parazit türü tespit edilir. Bu bilgi ışığı altında, iç parazit ve dış parazit uygulaması yapılır. Bir hafta boyunca ev ortamında dışkı takibi yapıldıktan sonra kedimizin 1.200 gram olması beklenir. Bu kiloya sağlıklı olarak vardığında, kediniz için hayati önem taşıyan Yavru Kedi Karma Aşısı için, ilk aşamaya başlanabilir.

Karma Aşı

Feline Panlökopeni: Kediler arasında oldukça yüksek oranda bulaşıcı olan viral bir hastalıktır. Kedilerde, özellikle yavrularda ölüme yol açan virüs kusma, iştahsızlık ve çoğunlukla kanlı bir ishalle kendini belli eder. Tek korunma yöntemi aşılamadır.

Feline Rhinotracheitis: Ülkemizde oldukça yaygın olan bu hastalık çok bulaşıcıdır. Yetişkin kediler için ölümcül bir tehlike taşımamakla birlikte yavru kedilerde ölümlere neden olabilir. Tek korunma yöntemi aşılamadır.

Feline Calicivirüs: Kedilerde ağız ülserlerine neden olan hastalık bulaşıcıdır. Tek korunma yöntemi aşılamadır.

 

Yavru Kedilerde Lösemi Aşısı

FELV (kedi  lösemi virüs hastalığı) vücuda girdikten sonra hücrelerde çoğalan ve lenfosarkom olarak adlandırılan bir çeşit lenf kanserine neden olur. Ölüm nedeni çoğunlukla bağışıklık sistemi baskılanması sonucu gelişen secunder(ikincil) enfeksiyonlar,anemi (kansızlık) ve tümörlerdir.

Kedi Lösemi Aşısı, diğer aşılar gibi %100 koruma sağlamasa da, yavru kedinizin 2. Ayında Veteriner Hekim tarafından uygulanmalıdır.

 

Yavru Kedilerde Kuduz Aşısı

Kuduz hastalığı, hayvanlar arasında ısırma ya da salya yoluyla bulaşan, tedavisi olmayan tehlikeli bir hastalıktır. Sokak hayvanları arasında daha yaygın olan bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur.

Kediler İçin Gerekli Aşılar Hangileridir?

Kuduz Hastalığı Nasıl Anlaşılır? İnsanlara Bulaşır mı?

Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş mukozayı yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşır. Hayvanlarda en güvenilir kuduz işaretleri şiddetli davranış değişiklikleri ve açıklanamayan ilerleyici felçtir. Hastalık hayvanlarda saldırgan davranış veya letarji ve felç belirtileri gösterebilir. Kuduz virüsü taşıyan kedi ya da diğer canlılarda görülen belirtiler; Salya akıntısı, yutkunma zorluğu, kilo kaybı ve merkezi sinir sisteminin  hasarı sonucu oluşan saldırganlık gibi belirtilerdir. Kuduz, salya ve ısırma yoluyla bulaşan bir rahatsızlık olduğu için, insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Kuduz hastalığının tedavisi olmadığı için, kedinizi korumanın tek yolu; Kuduz Aşısı Takvimini uygulamaktır.

  • Yavru kediniz için ilk Kuduz aşısını 3 aylık olduğunda yaptırabilirsiniz. Hastalığa karşı korumanın devam edebilmesi için, Kuduz aşısının her yıl düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir.

 

Kedi örnek aşı tablosu:

3 haftalık-5 haftalık-7 haftalık -9 haftalık

Kilosuna göre parazit uygulamaları

1200 gram olan yavru kediniz

  1. Karma aşı(Panleucopeni, Calisivirus, Herpesvirus,      Chlamydia felis )

21 gün sonra

  1. Karma aşı

1 hafta sonra

  1. Leukemia aşısı

21 gün sonra

  1. Leukemia aşısı

1 hafta sonra

       Kuduz

 

Kedi ve Köpeklerde AŞI TAKVİMİNE DAİR ÖNEMLİ BİLGİLER

Gebelik ve aşılama; Eğer mümkünse, fetüsün olası etkilenimini önlemek için, modifiye canlı virüs ve ölü aşılar ile aşılamadan gebelik boyunca kaçınılmalıdır. Özellikle barınaklarda, gebe köpeğin daha önce hiç aşılanmadığı ve yüksek oranda patojenik bir virüse maruz kalma riskinin bulunduğu durumlarda, istisnalar olabilir.

Anestezi ve aşılama; Bunu yapmak genellikle tavsiye edilmez. Aşı sonrası hipersensitivite reaksiyonun kusmaya ve aspirasyon riskinde artışa yol açabildiği bir durum söz konusudur.

Aynı anda farklı aşılar uygulanabilir mi?;  Aynı hastaya farklı aşılar uygulanabilir. Ancak aşılar farklı lenf nodülleri tarafından drene edilen ayrı bölgelere uygulanmalıdır.

İmmunsupresyon; Glukokortikoidlerin kullanımı durumunda , özellikle başlangıç core aşı serilerinin uygulanması sırasında tedavi gerçekleşmişse, 2 hafta veya daha uzun bir süre sonra tekrar aşılama uygundur. Ayrıca, aşılamayı takiben hastanın aşı sonrası yanıtını değerlendirmek için antikor testi yapılabilir.

Kedi & Köpek Mamalarını Keşfet!
mama önerisi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.